BUJRUM TV
Vaše poruke na našem kanalu!
Pozdravite, čestitajte ili poželite neku muzičku želju.
SRETAN DAN DRZAVNOSTI NASOJ BiH UZ IPCE AHMEDOVSKI HVALA I SVE NAJBOLJE sretno na testu iz latinskog jezika naredne sedmice! fortuna audaces iuvat!!! Bistrik, where magic happens sweet home bistrik Pozdrav za Emiru, Eminu, Emu, Belmu, Zehru, Gaziju, Tarika, Alija i………Miu. POZDRAV I SVE NAJBOLJE UZ IPCE AHMEDOVSKI ILI FAZLA RODJEN PORED DRINE HVALA CESTITKE NASOJ LANI NA OSVOJENOJ MEDALJI UZ IPCE AHMEDOVSKI VESELOOO POZZZZZ Poz za mog babo Mustafa koji danas ima rođendan kako moze pjesma od adnan zenunovic ah moj Musto veliki pozdrav za bujrum tv POZZZZZ HVALA ZA IPCE AHMEDOVSKI SAMO NEMA TON POZDRAV Veliki pozdrav za Seniju i Abdiju

Otvoren filmski festival u Veneciji, danas premijera filma Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici

Uprkos pandemiji u srijedu je otvoren Venecija Film Festival. Njegovo 77. izdanje je jedan od prvih velikih kulturnih događaja koji se održavaju u Evropi od pojave koronavirusa. Ove godine svoju svjetsku premijeru doživjet će i film bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?".

CNN piše da zdravstvena i ekonomska svjetska kriza nisu spriječile filmsku utrku za Zlatnim lavom uz puno mjera – zaštitnih maski i toplotnih kamera.

Održavanje 77. izdanja najstarijeg filmskog festivala nije bilo izvjesno u Italiji, jednoj od evropskih zemalja koja je pretrpjela najveće posljedice pandemije, a u proljeće nije održan njegov veliki historijski rival, Festival u Cannesu koji je otkazan u maju ove godine.

“Ne ponosimo se što smo prvi, nakon prisilne pauze, otvorili festival. Međutim, ponosimo se što smo pokazali da se to može ipak učiniti uspostavljanjem svih sigurnosnih mjera i predstavljanjem programa na kojem se može zavidjeti, kazao je Roberto Cicutto glavni organizator festivala.

Vozač broda-taksija, Walter, kazao je da je to “politički festival koji se mora održati bez obzira na sve, kako bi pokazali da je Venecija živa”.

“Bojim se, ali danas moramo biti hrabri”, izjavila je australska glumica Cate Blanchett, predsjednica žirija na konferenciji za novinare.

Te sigurnosne mjere na festivalu uključuju obavezno nošenje zaštitnih maski, provjeru temperature i fizičku distancu tokom projekcija. Također i improvizovani zid je izgrađen oko crvenog tepiha kako bi se njim spriječio kontakt publike sa učesnicima festivala.

Ovogodišnji Venecija Film Festival otvoren je premijerom romantične drame “Lacci” u režiji Danielea Luchettija.

Ove sedmice bit će premijere filmova Grete Thunberg “Greta”, “Ljudski glas” Pedra Almodovara, voditelja Swintona, priče o putovanju “Nomadland” ćudljive Frances McDormand i ljubavne priče “Svijet koji dolazi”u kojem glume Vanessa Kirby, Katherine Waterson i Casey Affleck.

Također, ove godine, u glavni takmičarski program je uvršten i film bh. rediteljice Jasmile Žbanić “Quo vadis Aida?” koji će imati i svoju svjetsku premijeru 3. septembra (danas) s početkom u 16:30 sati.

Film govori o genocidu u Srebrenici, a prije premijerne projekcije filma bit će organizovane dvije novinarske projekcije i press konferencija na kojoj će učestvovati scenaristica i rediteljica Jasmila Žbanić, glumica Jasna Đuričić, glumci Boris Isaković i Raymond Thiry i direktorica fotografije Christine A. Maier.

Na ceremoniji otvaranja festivala, direktor Alberto Barbera izrazio je zabrinutost zbog budućnosti kinematografije navodeći da bi pandemija mogla pružiti streaming uslugama dalju prednost u odnosu na kina.

“Osjećaj gledanja filma na velikom platnu u društvu drugih ljudi je u samoj prirodi filmske industrije. Moramo podržati kina jer su mnoga od njih i dalje zatvorena, a neka od njih se neće ni otvoriti”, poručio je Barbera.

Najnovije Vijesti