BUJRUM TV
Vaše poruke na našem kanalu!
Pozdravite, čestitajte ili poželite neku muzičku želju.
FB - veliki pozdrav može od kemala burma FB - Selam, može li Kemal Malovcic za brata naila FB - Moze li isko jakupovic Ili od mehe hrstica ,bio sam ti momak prvi veliki selam za dijadporu FB - Pozz za raju iz Sarajeva može li muzička od Almein Cerić očeve riječi FB - Pozdrav za moju hanumu Amelindu i za moju Hanifu Sretan Rodjendan mome momku od Elvise uz Ipce Ahmedovski POZZZZ IPCE AHMEDOVSKI HVALAAA Selam za moju mamu Mušu. Živa i zdrava mi bila Pozdrav ovdje Baruč, može jedna pjesma od Semir Cerić Koke - Emina. Uzvraćam pozdrav mojim prijateljima Čorbi i Raški !!!!! ♡ Pozdrav za moje prijatelje Rašku, Baruća i Čorbu. Može jedna pjesmica po vašoj želji !

Emir Hadžihafizbegović uoči SFF-a: Odgovorno tvrdim da Žalica ima hit

Istaknuti bh. glumac Emir Hadžihafizbegović igra jednu od glavnih uloga u filmu Pjera Žalice "Koncentriši se, baba" koji večeras otvara 26. Sarajevo Film Festival.

Uoči svjetske premijere filma i početka velike filmske smotre Hadžihafizbegović je u intervjuu za Klix*** govorio o svom iskustvu tokom snimanja filma, radu sa Žalicom te o činjenici da se Sarajevo Film Festival ove godine održava preko online platforme ondemand.sff***.

“Ovaj grad i ova država cijelo jedno stoljeće prolaze razne kušnje i jedna od tih teških kušnjih stigla je i 2020. godine, a to je korona. Osjećam se čudno, ali istrenirano za ove stvari. Mi smo se Bosanci, istrenirali kroz historiju, i bližu i dalju, da prolazimo teške kušnje. Naravno, nesretni smo zbog toga što nema publike, gostiju iz cijelog svijeta, festivalske atmosfere, a s druge strane smo i odgovorni. Mislim da je bard festivala Mirsad Purivatra napravio dobru odluku, da se festival održava online”, konstatovao je Hadžihafizbegović.

Izražava zadovoljstvo zbog činjenice da, iako se SFF održava online, cijela regija, kako kaže, ponovo “elektronski bruji” o festivalu.

Nije nemoguće, poručuje bh. glumac i direktor Kamernog teatra 55, biti sretan i odgovoran.

“S jedne strane, koronavirus je i žao mi je što nema filmadžija iz cijelog svijeta u Sarajevu, a s druge strane sam sretan što igram veliku ulogu u filmu Pjera Žalice, što me zovu mediji iz cijele regije i što je BiH dobila sasvim izvjesno još jedan veliki, grandiozni film. Ovo će, odgovorno tvrdim, biti još jedan hit Pjera Žalice”, kaže Hadžihafizbegović.

Smatra kako bi se kulturni segment, odnosno bh. društvo trebalo zabrinuti zbog činjenice da je Žalica novi film snimio tek nakon 15 godina. Posljednji film koji je snimio bio je “Kod amidže Idriza” 2005. godine.

“Bilo je sjajno iskustvo snimati ‘Koncentriši se, baba’. Rad na filmu traži atmosferu. Svi kolektivni poslovi traže atmosferu, bila to fudbalska ekipa, filharmonija, rock grupa ili slično, ako nema atmosfere, tu posla nema. Ono što je krasilo rad na ovom filmu jeste upravo ta jedna porodična atmosfera. Dobar scenarij, reditelj, kolege iz regije, ambijent u kojem smo radili, sve se posložilo da napravimo sjajan film”, govori.

Kao najdragocjenije u radu sa Žalicom Hadžihafizbegović izdvaja spoj zezanja, šale i ozbiljnog rada.

“To su bila vrlo naporna snimanja, po 12 sati. To je film koji je ‘urađen na mišiće’ što se tiče novca. Međutim, ništa nije teško kada ta senzibiliziranost na priču postane dio vašeg glumačkog narativa. Ono što ja izvlačim kao poentu na snimanju jeste zaista jedna vrhunska gluma svih kolega u filmu i neki glumci su u ovom filmu napravili svoje najbolje kreacije, možda čak i u karijeri, a to će primijetiti i publika”, ističe.

Film “Koncentriši se, baba” govori o posljednjim danima mira u Sarajevu, ali to niko još ne shvata ozbiljno. Isto tako, u kući na brdima pored grada broje se i posljednji dani porodice koja se raspada uz samrtnu postelju majke. Pitali smo našeg sagovornika ima li mira u Sarajevu…

“Danas, hvala Bogu, nema granata i te vrste agresije, ali stigla nas je korona i mislim da živimo u ambijentu dvostrukih aršina. Mjere koje smo mi u Kamernom teatru 55 dobili kažu da nas može gledati 40 gledalaca od 160, da osam kvadratnih metara mora biti rastojanje među njima. Pitam se gdje je tih osam metara u sarajevskim kafićima, na raznim okupljalištima”, smatra Hadžihafizbegović.

Dok se ti, kako kaže, “dvostruki aršini” ne promijene, poručuje, i dalje ćemo živjeti u disbalansu.

“Gdje prestaje logika, tu počinje sarajevska priča o koronavirusu. Ta bolest je neman od koje se treba čuvati i sigurno je da moramo biti odgovorni”, kazao je.

Mišljenje je kako bi od septembra bh. glumci trebali početi snimanja punom parom te izražava veliko nezadovoljstvo zbog loše situacije u kojoj se nalazi bh. kinematografija.

“Mislim da je vrijeme da i mi počnemo snimanja, od septembra punom parom, jer zemlje regije, koliko znam, najnormalnije snimaju po nekoliko filmova i serija. Kao umjetnik i kao čovjek koji iza sebe ima 65 igranih filmova, povrijeđen sam da su se umanjila sredstva za kinematografiju i da smo zemlja sa najmanjim ulaganjima u kinematografiju. To je sramota bez presedana. Dok žanjemo uspjehe s filmovima, toj istoj branši se umanjuju sredstva. Očekujemo da nam se do Nove godine ta sredstva od 3 miliona vrate u fond, kako bismo mogli raditi barem dva-tri nova filma naredne godine”, poručuje Hadžihafizbegović.

Dok privodimo intervju kraju, bh. glumac ističe kako je veliki uspjeh činjenica da je film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić odabran u Glavni takmičarski program 77. Venecija Film Festivala.

Najnovije Vijesti