BUJRUM TV
Vaše poruke na našem kanalu!
Pozdravite, čestitajte ili poželite neku muzičku želju.
Dobro jutro radni narode. Kahfa uz Bujrum TV prije posla, super je Dobar dan ljudi, trazim pet ovaca i cetri piliča u okolini Cazina nasem drugu zoranu pravdicu sretan prelazak na islam Baba slavka bujrum velik pozdrav Bujrum , pozdrav za Jana Kostu sve dobro zelim, uzivaj uz Halida Beslica Pozdrav za moga drugara Jana Kostadinovića! Želim ti sve dobro pozz Zna li iko da li je Hana dobila macu, ako nije ima li dobrovoljaca da joj kupimo Pozdrav za mog babu Enesa uz pjesmu Ozenjen sam, a k’o momak zivim ej bona esil srecnu nasla? mozel nesto od meha puzica molim vas

Ponuda trećeg dan SFF-a, pet sjajnih filmova u tri festivalska programa

Treći dan 26. Sarajevo Film Festivala će obilježiti šest filmova u tri programa – takmičarski program igrani film, dokumentarni film i Open Air program.

U okviru takmičarskom programa Igrani film na ondemand.sff*** platformi će biti moguće pogledati dva filma.Kopač je film Georgisa Grigorakisa, u pitanju je moderni vestern o životu jednog farmera koji radi i živi sam u seoskoj kući usred šume na planini u sjevernoj Grčkoj.

Farmer se godinama bori protiv rastućeg industrijskog čudovišta koje siječe šumu, u opasnost dovodi raskoš prirode i ugrožava njegovo imanje. Međutim, najveću prijetnju mu predstavlja povratak njegovog sina nakon dvadeset godina otuđenosti.

Njih dvojica postaju neprijatelji koji žive pod istim krovom i stalno se sukobljavaju, a priroda im je jedini svjedok. Kako bi spriječili da im se zbog zarade blatno tlo izmakne pod nogama, otac i sin moraju još dublje utonuti u njega.

Uloge u ovom filmu igraju: Vangelis Mourikis, Argyris Pandazaras, Sofia Kokkali, Theo Alexander, Michalis Iatropoulos, Vasilis Bisbikis, Pavlos Iordanopoulo, Antonis Tsiotsipoulos, Marianthi PantelpoulouOtto Barbarin je priča o sedamnaestogodišnjem probisvjetu Ottu koji se upliće u istragu smrti svoje djevojke Laure koju sprovodi socijalna služba. Uhvaćen je u mrežu koju su ispleli njegovi roditelji, njegov nemušti deda i Laurina majka.

Laura je i dalje dio njegovog života zahvaljujući videosnimcima koje Otto stalno iznova montira pokušavajući shvatiti situaciju u kojoj se našao. Tokom tog procesa Otto mora prihvatiti djelimičnu odgovornost za ono što se dogodilo.

Režiju potpisuje Roxandra Ghițescu, a uloge tumače: Marc Titieni, Ioana Bugarin, Adrian Titieni, Mihaela Sirbu, Ioana Flora, Constantin Drăgănescu, Iulian Postelnicu, Ana Radu.

U okviru takmičarskog programa Dokumentarni film bit će prikazana tri djela.Acasa, moj dom je film Radua Ciorniciuc, a prati priču porodice Enache koju čine devetero djece i njihovi roditelji.

Dvije decenije su živjeli u kolibi u divljini bukureštanske delte, jednog od najvećih urbanih prirodnih rezervata na svijetu s jezerima i stotinama životinjskih i rijetkih biljnih vrsta. Kada vlasti odluče preuzeti taj jedinstveni urbani ekosistem, porodicu Enache deložiraju i sele u grad koji za njih predstavlja nepoznat svijet.

Djeca koja su život provela u divljini moraju se navići na gradski život. Umjesto da plivaju u jezeru, moraju ići u školu, a svoje ribarske štapove mijenjaju za mobilne telefone. Njihov identitet je doveden u pitanje i preobražen ujedno s njihovim osjećajem slobode i porodičnim vezama.

Dirljivi debitantski film Radua Ciorniciuca duboko je promišljena studija modernizacije, posmatrana kroz oči porodice koja se pokušava navići na novi život kojem nikada nisu težili. Da li je za njih bolje da se vrate u svoj “izgubljeni raj”, u kojem su živjeli teško, ali bili slobodni, ili da se uklope u društvo koje im nudi znatno veći komfor, ali i obilje pritiska i sukoba?Nek je što šarenije je bh. i italijanski film, autora Ade Hasanovića i tematizira položaj LGBTQI+ populacije.

U Sarajevu je 8. septembra 2019. prvi put organizovana Povorka ponosa. Povorke ponosa danas su nezaobilazan događaj u svim evropskim glavnim gradovima iako su pripadnici LGBTQI+ zajednica u mnogim od njih daleko od toga da se u potpunosti izbore za svoja prava.

U Bosni i Hercegovini, kompleksnoj zemlji koja i dalje traži inkluzivan pristup pripadnicima te zajednice, a istovremeno se nosi s ratnim traumama, Povorka ponosa bila je preloman događaj u smislu javne percepcije LGBTQI+ osoba i njihovog prava na vidljivost.

Režiju filma Njene mame potpisuju Asia Dér i Sári Haragonics i u pitanju je još jedna LGBTQI+ tema i njihovi napori prilikom usvajanja djece.

Zahvaljujući sve većoj radikalizaciji na mađarskoj političkoj sceni, Virág – nekadašnja članica Stranke zelenih gubi vjeru u demokratičnost mađarskog parlamenta i povlači se iz politike. Ona i njena partnerica Nóra, inače muzičarka, odlučuju usvojiti dijete i posvetiti se osnivanju porodice.

Asia Dér i Sári Haragonics prate te dvije žene tokom njihove duge i u konačnici uspješne borbe da usvoje djevojčicu romskog porijekla i dovedu je kući. Međutim, nakon ostvarenog cilja, napetost između protagonistica raste jer, dok Virág uživa u ulozi majke, Nora se muči da pronađe svoje mjesto u njihovoj porodici.

Dok se mržnja i homofobija šire Mađarskom i počinju uticati na njihovu porodicu, dvije žene stižu do prelomne tačke u životu i prisiljene su odlučiti žele li napustiti svoju domovinu ili ne.

U okviru Open Air programa će biti prikazan film Otac, režisera Srđana Golubovića. Glavnu ulogu igra širokobriježanin Goran Bogan, a u ostalim ulogama su: Boris Isaković, Nađa Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Milan Marić, Nikola Rakočević, Ljubomir Bandović, Mirko Vlahović.

Otac je priča o čovjeku kojem oduzimaju djecu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čovjeku koji, kroz svoje putovanje pješke od sela na jugu Srbije do prijestolnice, s jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

Najnovije Vijesti