BUJRUM TV
Vaše poruke na našem kanalu!
Pozdravite, čestitajte ili poželite neku muzičku želju.
Dobro jutro radni narode. Kahfa uz Bujrum TV prije posla, super je Dobar dan ljudi, trazim pet ovaca i cetri piliča u okolini Cazina nasem drugu zoranu pravdicu sretan prelazak na islam Baba slavka bujrum velik pozdrav Bujrum , pozdrav za Jana Kostu sve dobro zelim, uzivaj uz Halida Beslica Pozdrav za moga drugara Jana Kostadinovića! Želim ti sve dobro pozz Zna li iko da li je Hana dobila macu, ako nije ima li dobrovoljaca da joj kupimo Pozdrav za mog babu Enesa uz pjesmu Ozenjen sam, a k’o momak zivim ej bona esil srecnu nasla? mozel nesto od meha puzica molim vas

Četvrti dan SFF-a pogledajte šest sjajnih ostvarenja

Četvrtog dana 26. Sarajevo Film Festivala bit će prikazano šest filmova koje će publika moći pratiti preko online platforme ondemand.sff***.

U okviru takmičarskog programa Igrani film tako će biti predstavljen film “Egzil” reditelja Visara Morina.

Xhafer, četrdesetpetogodišnji inžinjer farmacije s Kosova koji živi i radi u Njemačkoj, iznenada počinje osjećati da ga na poslu diskriminiraju i ponižavaju zbog njegovog etničkog porijekla. Kada na kapiji kuće pronađe obješenog mrtvog pacova odmah posumnja da iza toga stoje njegove radne kolege rasisti. Svaki događaj, svaku izgovorenu riječ i svaku gestu tumači kao potvrdu svoje sumnje, te se iz dana u dan osjeća sve nesigurnije. Njegova supruga, Njemica Nora, umorna je od njegovog stalnog pozivanja na vlastito etničko porijeklo.

Da li je moguće da je Xhafer svojim radnim kolegama naprosto nesimpatičan? Ili se iza njihovog neprijateljstva kriju i neki drugi razlozi? Da li Xhafer samo umišlja ili je zaista u pravu? Xhafer s vremenom ostaje bez posla, žene i porodice i hoda po ivici između života dobro prilagođenog, porodičnog pripadnika srednje klase i stranca u državi u kojoj je izabrao da živi.

Uloge su ostvarili Mišel Matičević, Sandra Hüller, Rainer Bock, Thomas Mraz, Flonja Kodheli.

Također u okviru takmičarskog programa na repertoaru je i film “Unutrašnje ostrvo” reditelja Ru Hasanova.

Azerbejdžanac Seymour Tahirbekov međunarodni je šahovski majstor. Nakon pobjede na kvalifikacionom turniru, Seymour osvaja pravo da izazove aktuelnog svjetskog šampiona u šahu Skrotena Gudmunsona. Nekoliko sedmica uoči meča za titulu svjetskog prvaka, Seymour, usljed velikog pritiska da na bilo koji način izvojuje pobjedu, upada u teško psihičko i emotivno stanje. Vijest o smrti njegovog djeda kap je koja prelijeva čašu, i Seymour se daje u bijeg. Predviđajući da bi njegovo odsustvo moglo izazvati međunarodni skandal, njegov otac Khanlar se obraća Državnoj službi bezbjednosti za pomoć u njegovom pronalasku.

U međuvremenu, Seymour odlazi na ostrvo Kür Dili o kojem mu je nekoć pričao djed. Na ostrvu, koje prvenstveno nastanjuju divlji konji i krave, susreće jedinog ljudskog stanovnika – jednog starca. Seymour i starac na početku su sumnjičavi i hladni jedan prema drugom, ali s vremenom se odnos dvojice usamljenika otopljava i oni se neočekivano zbližavaju. Seymour preuzima kontrolu nad svojim životom, ali vrijeme nastavlja teći, a šahovski meč za titulu svjetskog šampiona sve se više približava, kao i predstavnici Državne službe bezbjednosti.

Uloge su ostvarili Orkhan Ata, Vidadi Hasanov, Gurban Ismayilov, Elvin Adigozel.

U okviru takmičarskog programa Dokumentarni film možete pogledati ostvarenje “Sretan Božić, Yiwu” reditelja Mladena Kovačevića.

Komunistički ideali odavno su izgubili vrijednost u Yiwuu, gradu sa preko 600 božićnih fabrika u kojima se proizvodi sve što je potrebno za Božić širom svijeta. Zahvaljujući porastu plata, radnici u fabrikama mogu priuštiti da kupe najnovije telefone iPhone, ali još uvijek žive nagurani u radničkim barakama. Svi redom su migranti u vlastitoj zemlji, čeznu za dalekim destinacijama, nekima nedostaje porodica koju su ostavili u rodnom mjestu, a drugima, pak, kada se za praznike vrate kući, nedostaju prijatelji i ljubavnici iz fabrika u kojima rade. Mladim radnicima već su dosadili dugi radni sati, hemijska isparenja i šljokice, i ne zanima ih što njihovi roditelji žele da se oni obrazuju. Zaglavljeni između kineske tradicije i novootkrivenog kineskog sna, žele imati vlastite biznise, biti bogati, nezavisni, zaljubljeni.

U istoj kategoriji je i film “Mir naše Gospe” reditelja Vladimira Perovića.

Junak, protagonista ili trpilac ove priče jeste mjesto mira, čistoće i spokoja: skoro pet stoljeća staro svetilište na usamljenom ostrvcetu – Gospa od Škripjela, ispred Perasta u Boki Kotorskoj. Danas na njega nasrće čudan antagonista, s više lica: brzina, buka, površnost i taština modernog doba. Nebesko naspram zemaljskog, prolazno naspram vječnog, materijalno naspram duhovnog…

Četvrtog dana Festivala na programu je i film “Zacijeli me” reditelja Danijela Stajnfelda.

“Zacijeli me” je dokumentarni film o posljedicama koje trpe žrtve i počinioci seksualnog nasilja, zasnovan na intimnim svjedočenjima osoba koje su preživjele seksualni napad. Film kombinuje svjedočanstva osoba koje su preživjele seksualni napad i sekvence iz njihovog kasnijeg života, postavljajući pitanje šta se može smatrati oporavkom. Autorica filma Danijela Štajnfeld snagu crpi iz empatije jer je i sama, kao mlada glumica u Srbiji, bila žrtva seksualnog nasilja.

Nakon što je izgubila mogućnost da sigurno priča o napadu koji je doživjela, skupila je hrabrost da kroz proces susreta i intervjua svoju priču podijeli s drugima koji su prošli kroz slična iskustva. Dok nas ljutnja i strah odvraćaju od neophodnih razgovora o svim aspektima seksualnog nasilja, film se fokusira na izuzetnu štetnost skrivanja istine i pokazuje kako je moguće nastaviti život nakon seksualnog napada.

U okviru Open Air programa bit će prikazan film “Provincijalni Wisconsin” reditelja Nielsa Müllera.

Wayne Stobierski, uvijek spreman za dobar provod i šalu, najzabavniji je stanovnik Rhinelandera u Wisconsinu (7798 stanovnika). Ako sumnjate, slobodno pitajte njegovog najdražeg partnera u provodu Tylera koji sa njim prolazi kroz sve i uživa u svakom trenutku. Međutim, postoji jedan problem. Naime, Tyler je Waynov devetogodišnji sin. Kada Wayne dobije bolnu vijest da je izgubio zajedničko starateljstvo nad dječakom, kao i da će njegov voljeni prijatelj uskoro odseliti daleko od njega, planira poseban vikend za svoga sina po kojem će ga dječak upamtiti.

Plan je da otputuju u veliki grad o kojem su oduvijek sanjali – Milwaukee, Wisconsin (592 025 stanovnika). Kada se Wayne obeznani od alkohola, prije nego što pronađe hotelsku sobu za sebe i svoga sina, njegov najbolji prijatelj i pratitelj Chuck odluči ih odvesti kod Waynove otuđene sestre Alicije. Kada se probudi, Wayne nije ni najmanje sretan što se zatekao usred neplaniranog porodičnog okupljanja. Ali porodica, bolje nego bilo ko drugi, čovjeku može pomoći da pronađe nešto dobro u bolnom iskustvu. Okružen ljubavlju, djelimično grubom, ali uvijek iskrenom, Wayne je prisiljen suočiti se s ličnim demonima dok sinu pruža najbolji provod u životu.

Najnovije Vijesti