BUJRUM TV
Vaše poruke na našem kanalu!
Pozdravite, čestitajte ili poželite neku muzičku želju.
pomolimo se allahu da nadju ovo malo dijete iz Bora ajde samireeeee grije se piva ozdravio babo samo nek je vjeselooooooo sve najbolje dajdzi Samiru i njegovoj fameliji od Jova Salihodzica svaka cast za pjesme dobro nam dosli dragi gosti! bujrum uz ove lijepe pjesme U tijelu zdravlje, u duši mir, u mislima radost, a u radu uspjeh. Sretan rođendan jarane.. pozdrav ljudi! super muzika! mozel nesta od Bilkica? sellam raja konacno sunce sja! :))))

U Fotogaleriji Jelićeva sljedeći četvrtak otvorenje izložbe grafika tri velika imena iz BiH

U Fotogaleriji Jelićeva je u četvrtak, 13. augusta, u 20 sati otvorenje izložbe grafika naša tri autora koja ima za cilj upoznavanje bogatog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Foto galerija Jelićeva će biti mjesto koje će okupiti tri velika bosanskohercegovačka umjetnička imena – Dževada Hozu, Halila Tikvešu i Admira Mujkića koji će ovom prilikom predstaviti svoje radove na zajedničkoj izložbi grafika.

Zahvaljujući našim partnerima, ovo će biti još jednom prilika da se javnost upozna sa bogatstvom kulturno–historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine i značajem kulture i umjetnosti u našoj svakodnevnici.

O radovima trojice umjetnika svoj osvrt je dao akademik Gradimir Gojer:

“Grafike u doba korone kao dohitale iz nekih iščezlih svjetova, zaboravljenih ali živih, asocirajući prejasno na neko plemenito poetsko istočnjaštvo, ciklus Mujkićevih grafika donosi finu, sordiniranu atmosferu, koja predstavlja u biti okomicu poetiziranja. Konjanik-konj u istoj figuri, čovjek u svojoj normalnosti, diskretno naznačuju strast žene i njen trajni šarm. Žena-riba sa svojevrsnim oreolom kraljice, apsolutna začudnost bića i atmosfere, te postupaka unutar nje, kao općega centra pozornosti. Hozin modernitet kroz tradicionalno.

Rijetki su likovni stvaraoci koji znaju i umiju tradicionalni izraz, pa i služenje tradicijskom, povesti modelima suvremenosti. Ponajbolji reprezent te logike je akademik Dževad Hozo. Njegovo i praktično i teoretsko djelo, kad je grafika u pitanju, apsolutno imponira. Na ovoj izložbenoj postavci naprosto me dirnula neka nježnost, od grafičkoga poteza do kolora.

Tikvešina art-neretvanska mornarica Halil Tikveša je na ovoj izlagačkoj soareji demonstrirao prepoznatljiv, ali na neki način i inovantan pristup svojim neretvanskim trupicama. Poetičnost njegove grafije i ovdje donosi neobične usklike odisejsko-penelopinske žudnje za morima, za vodama, za čudima dalekosti, a u bliskosti nevjerojatnoj…Ta čudesna Tikvešina mornarica s Neretve  progovara svakim potezom pera ili igle majstora. Neponovljiv u iskazu a dosljedan u stilu, Halil Tikveša je i ovoga puta na tragu vlastitoga vjeruju u umjetnost, koja je kozmička, a opet sva iz našega tla izišla.“

Najnovije Vijesti